Zobacz również: Grybow24.pl Łużna24.pl
+Aa
contrast-mode Wersja dla słabowidzących
Oferta edukacyjna PWSZ
Aktualności Bobowa Aktualności Aktualności Bobowa VIDEO Aktualności Bobowa Wydarzenia Aktualności Bobowa Duży kadr

Granit wykorzystywany w garnkach i patelniach – cechy

Autor: Mateusz Książkiewicz

Jak widać w telewizji, granitowe patelnie skalne zapewniają mniej więcej taką samą odporność na przywieranie, jak patelnie teflonowe. Z kolei patelnia granitowa ma trwałą, odporną na zarysowania powierzchnię. Ponadto nieprzywierająca właściwość granitu utrzymuje się dłużej, zapobiegając jego łatwemu ścieraniu.

Jak działają naczynia granitowe?

Czy to samo tyczy się patelni granitowych? Dziś sprawdzimy różnice między tymi dwoma naczyniami kuchennymi?

Istnieje wiele rodzajów naczyń emaliowanych, w tym naczynia granitowe. Zazwyczaj stal węglowa jest pokryta emalią porcelanową na rdzeniu ze stali węglowej. Nie jest to stricte granit, ale został tak nazwany ze względu na podobieństwo wyglądu, a nie zawartość.

Jak działają patelnie granitowe?

Wyposażone w solidne aluminiowe krążki, które zapewniają równomierne przewodzenie ciepła, oraz trzykrotne pokrycie granitowej skały patelnie zapewniają doskonałe smażenie bez przywierania.

Czy oliwa z oliwek niszczy patelnie zapobiegające przywieraniu?

Nie, oliwa z oliwek nie niszczy patelni zapobiegającej przywieraniu. Jednakże trzeba zaznaczyć, że te jej pozbawione zdecydowanie lepiej radzą sobie w momencie wykorzystania tego konkretnego smarowidła.

Czy trzeba sezonować patelnie granitowe?

Nieprzywierająca powłoka teflonowa na patelniach granitowych eliminuje potrzebę sezonowania. Jednak według niektórych recenzji te patelnie przyklejają się do jedzenia. Oznacza to, że przed użyciem należy je sezonować, aby zapobiec uszkodzeniom.

Jakie są niebezpieczeństwa patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu?

Do 2015 roku teflonowe patelnie nieprzywierające zawierały chemiczny kwas perfluorooktanowy (PFOA), związany z wieloma chorobami, w tym z rakiem piersi, prostaty, wątroby i układu rozrodczego. Ostatecznie uznano, że ci, którzy codziennie spożywali tę substancję chemiczną, są zagrożeni zachorowaniem na raka.

Czy naczynia ceramiczne są lepsze niż naczynia granitowe?

Pomimo różnych materiałów, naczynia granitowe i ceramiczne funkcjonują w niemal identyczny sposób. Pod względem zatrzymywania ciepła i zmienności kolorów naczynia ceramiczne przewyższają jednak granit.

Jakie metale są najlepsze podczas smażenia?

Powierzchnia ze stali nierdzewnej zapewnia bezpieczną powierzchnię do smażenia, a rdzeń gwarantuje dobre przenoszenie ciepła. Osoby cierpiące na alergie na nikiel mogą w pewnych okolicznościach obawiać się wypłukiwania niklu ze stali nierdzewnej. Jednak trwałość i długa żywotność naczyń żeliwnych sprawiają, że jest to doskonały wybór.

Jaka jest najlepsza powłoka zapobiegająca przywieraniu?

Naczynia kuchenne z powłoką zapobiegającą przywieraniu wykonane z ceramiki są nowocześniejsze technologicznie. Ta opcja jest przyjazna dla środowiska i bezpieczna, ponadto nie zawiera też ani PFOA.

Podsumowanie

Jak widać, różnice między patelnią granitową a garnkiem z tego samego materiału są marginalne, ponieważ obydwa produkty opierają się na niemal identycznej produkcji. Tak naprawdę dobrze wyposażona kuchnia często jest na wyposażeniu obydwu tych akcesoriów, aby przygotować się na wszelkie ewentualności.

partnerzy Bobowa24 Nasi partnerzy